Istoric FITS

1993

Festivalul Naţional Studenţesc Sibiu 1993

În 1993, Constantin Chiriac organizează, în luna martie, cu ocazia zilei mondiale a teatrului, Festivalul Național Studențesc de Teatru. La prima ediție a festivalului au participat reprezentanți din doar două țări (Republica Moldova și România). Însă în acel moment s-au pus bazele celui mai important Festival Internaţional de Teatru din Europa Centrală şi de Est.

1994

Prima ediţie FITS

Prima ediţie FITS

Iată cum arăta afişul FITS #1, ediţie desfăşurată în 1994. Pe atunci numele oficial era Festivalul Internaţional de Teatru Tânăr Profesionist, iar perioada de desfăşurare era în luna martie.

La acea primă ediţie au participat trupe din Belgia, Franţa, Indonezia, Moldova, Polonia, Spania şi România.

Programul de voluntariat

PROGRAMUL DE VOLUNTARIAT, apărut încă de la prima ediţie FITS, din 1994, (https://www.sibfest.ro/voluntariat) este o școală nonformală inovatoare, cu participanți atât din spațiul sibian, cât și din cel național și internațional. Programul oferă oportunități de training, dobândire de experiență pentru o reușită mai bună în piața muncii, formarea de noi deprinderi, familiarizarea cu diferite sisteme operaționale și structuri organizatorice, mândria de a fi parte activă a comunității, dar și implicarea într-o organizație prestigioasă. 

1995

A doua ediţie FITS – 1995

A doua ediţie FITS – 1995

Perioadă: 25 martie – 3 aprilie 1995
Temă: Toleranţă

A doua ediţie FITS (care încă se numea Festivalul Internaţional de Teatru Tânăr Profesionist pe atunci) a avut tema “Toleranţă”. Au fost invitate trupe din 18 ţări, de pe 4 continente, o adevărată provocare logistică pentru acele vremuri.

Tot la a doua ediţie a avut loc şi o Întâlnire a directorilor de Festivaluri, la care au participat directori de festivaluri din Belgia, Moldova, Maroc, Filipine, Franţa şi România. Mai târziu, acest format de networking avea să se transforme în Bursa de Spectacole.

1996

A treia ediție FITS – 1996

A treia ediție FITS – 1996

Perioadă: 24 martie-2 aprilie
Tema: Violență

Anul 1996 a adus pe scena de la Sibiu spectacole din Mexic, Pakistan sau Taiwan.

A fost ultimul an desfăşurat cu titlul „Festivalul Internaţional de Teatru Tânăr Profesionist”, iar tema acelui an a fost „Violenţă”.

Secţiunea „Întâlnirea şcolilor şi academiilor de teatru”

În 1996 apare secțiunea Întâlnirea școlilor și academiilor de teatru (în 2017 devine Festivalul Universităților de Teatru și Management Cultural).

Spectacole lectură

În 1996 apare secțiunea de spectacole lectură.

Danaidele

În 1996 ajunge la Sibiu celebrul spectacol „Danaidele”, în regia lui Silviu Purcărete.

1997

Bursa de spectacole de la Sibiu

Apare Bursa de spectacole de la Sibiu, structură asociată a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. Bursa reprezintă un eveniment unic în domeniul cultural din România, mijlocind legătura dintre festivaluri, centre culturale și artiști, companii independente și/sau instituții de stat din domeniul artelor spectacolului. Este o ocazie de întâlnire a profesioniștilor din domeniul artelor spectacolului, producători, organizatori de evenimente, finanțatori și promotori ai creațiilor artistice de calitate și, nu în ultimul rând, un bun prilej de explorare a posibilităților de cooperare și realizare a turneelor internaționale.

A patra ediție – 1997

A patra ediție – 1997

Perioadă: 28 mai-8 iunie
Tema: Identitate Culturală

Ediția din 1997 a avut o serie de premiere: numele s-a schimbat în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu, perioada s-a mutat la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie (primele ediții s-au desfășurat în martie), iar durata a crescut la 12 zile!

Sibiu Book Fest

Se organizează, pentru prima dată, un târg de carte în perioada FITS, Sibiu Book Fest.

F. I. T. S.

În 1997, numele s-a schimbat în Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu.

1998

A cincea ediție – 1998

A cincea ediție – 1998

Perioadă: 28 mai-8 iunie
Tema: Legături

Desfășurată sub înaltul patronaj al UNESCO, ediția din 1998 a avut o secțiune dedicată spectacolelor în castele, ca parte dintr-o inițiativă numită ”Sibiu, 2000 și dincolo”.

În cadrul acestei inițiative a început seria de spectacole de la Biserica Fortificată Cisnădioară, care continuă până astăzi. La acel moment, unul dintre primele spectacole a fost ”La țigănci”, spectacol invitat de la Teatrul Odeon, cu Florin Zamfirescu în rol principal.

Încă din acele vremuri programul era unul extrem de complex, cu lansări de carte, expoziții, întâlniri ale directorilor de festivaluri, Bursa de Spectacole, ateliere și, desigur, clubul festivalului.

O nouă secțiune la FITS

În 1998 apare o secțiune dedicată spectacolelor în cetăți și biserici fortificate.

1999

A șasea ediție – 1999

A șasea ediție – 1999

Perioadă: 28 mai-6 iunie
Tema: Creativitate

Aflat la a 6-a ediţie, FITS 1999 era deja un eveniment desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi avea colaborări cu Festivalul „Blue Ridge” din Richmond, SUA, precum şi cu alte reţele de evenimente sau de management cultural din Europa.

Tema „Creativitate” a adus la Sibiu spectacole din Brazilia, Canada, Croaţia, Danemarca, Mexic, Japonia, Tunisia sau Ucraina.

Din România au fost invitate spectacole precum „Cetatea soarelui” de la Teatrul ACT, în regia lui Mihai Mănuţiu, cu Marcel Iureş în rol principal sau „Mă tot duc” de la Teatrul Odeon cu Oana Pellea şi Mihai Gruia Sandu.

Ediţia a 6-a a fost cea în care FITS a ajuns la formatul de 10 zile, pe care îl ştim până astăzi.

10 zile de FITS

În 1999, FITS ajunge la formatul de 10 zile, pe care îl știm până astăzi.

2000

A șaptea ediție – 2000

A șaptea ediție – 2000

Perioadă: 30 mai-8 iunie
Tema: Alternative

Am ajuns în anul 2000, la ediția ”Alternative”. O ediție gândită în jurul ideii de teatru alternativ, independent, care era încă relativ nouă la acel moment în România.

Era anul în care revistele de specialitate erau în plin avânt, motiv pentru care s-a organizat la Sibiu o Întâlnire a Publicațiilor de Artele Spectacolului. Dintre temele de discuție: ”Alternativa în teatru este susținută în media?”, ”Revistele de teatru și audiența lor astăzi”, ”Publicul și receptarea formelor alternative de Performing Arts”.

Numărul țărilor participante ajunge la 54, dintre care 20 de țări cu spectacole invitate în cadrul FITS.

Tot în 2000 continuă proiectele rețelei ACTIV5, rețea formată la FITS, în 1996, ca proiect de cooperare între festivaluri din SUA, România, Macedonia, Ungaria și Moldova.

Nu în ultimul rând, de la ediția din 2000 amintim Copilul divin, unul dintre primele spectacole scrise de Chris Simion, proaspăt absolventă de teatrologie în acel an!

2001

A opta ediție – 2001

A opta ediție – 2001

Perioadă: 25 mai-3 iunie
Tema: Provocări

Un nou mileniu a introdus şi noi Provocări pentru echipa FITS!

Ediţia din 2001 s-a desfăşurat între 25 mai şi 3 iunie şi a adus la Sibiu artişti din ţări noi, precum Algeria sau Capul Verde!

Apare revista „Aplauze”, coordonată cu ajutorul secţiei de Teatrologie de la UNATC Bucureşti. Continuă proiectul ACTIV 5 Theatre, la fel şi seria de ateliere cu profesionişti din toate colţurile lumii.

Spectatorii ediţiei din acel an au avut privilegiul de a urmări un Othello adus de Angelus Theatre din Japonia, o Livadă de vişini de pe scena Naţionalului de la Iaşi, şi o punere în scenă a lui Andriy Zholdak pentru „Idiotul”, de Dostoievski.

Revista „Aplauze”

In 2001 apare revista „Aplauze”, coordonată cu ajutorul secţiei de Teatrologie de la UNATC Bucureşti.

2002

A noua ediție – 2002

A noua ediție – 2002

Perioadă: 31 mai-9 iunie
Tema: Punți

A noua ediție FITS s-a desfășurat sub tema ”Punți”.

În catalogul de prezentare din acel an, Președintele FITS, @Constantin Chiriac, declara: ”O Echipă ce nu are astâmpăr, ca inima ce nu așteaptă mulțumiri pentru că bate, trudește pentru ca ‘miracolul de la Sibiu’ să se întâmple.”

Tot în catalogul de prezentare o găsim și pe tânără Ofelia Popii, în echipa de organizare a workshopurilor pentru ediția din acel an a Festivalului.
Apare și Platforma Balkan Express, o inițiativă de cooperare între entitățile artistice din Balcani.

În 2002 apare pentru prima dată o mențiune legată de proiectul ”Sibiu Capitală Culturală Europeană 2008”. Atenție! La vremea respectivă se vorbea despre 2008, însă până la urmă lucrurile s-au întâmplat mult mai rapid și Sibiul a devenit Capitală Culturală Europeană în 2007!

Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2008

În 2002 apare pentru prima dată o mențiune legată de proiectul „Sibiu – Capitală Culturală Europeană 2008”.

2003

A zecea ediție – 2003

A zecea ediție – 2003

Perioadă: 30 mai-8 iunie
Tema: Mâine

Ediţia aniversară de acum 20 de ani, din 2003, s-a desfăşurat sub tema „Mâine”. Era un mâine spre care organizatorii priveau cu speranţă.

Festivalul ajunge să aibă spectacole invitate din 21 de ţări, un nou prag atins şi o nouă ţară care descoperea Sibiul: Armenia.

Tot în 2003 apare un grup de lucru Româno-Irlandez pentru cooperarea culturală între cele două ţări.

Cooperare culturală româno-irlandeză

În 2003 apare un grup de lucru româno-irlandez pentru cooperarea culturală între cele două ţări.

2004

A unsprezecea ediție – 2004

A unsprezecea ediție – 2004

Perioadă: 28 mai-6 iunie
Tema: Moșteniri

Desfășurată sub tema ”Moșteniri”, ediția din 2004 a adus la start invitați din 66 de țări, un nou record.

2004 este și Anul Internațional Eugene Ionesco, precum și anul în care apare o secțiune specială ”Green Hours”, dedicată teatrului independent.

Tot în 2004 apare și prima mențiune pentru Capitala Culturală Sibiu 2007, deși Grupul de inițiativă lucra de câțiva ani deja pentru anul 2008.

Despre ediția din acel an, Constantin Chiriac, președintele FITS, spunea: ”Ce moștenim? În primul rând poveștile! Despre întâlniri și prietenii neașteptate” Despre căi simple și normale de a ne face viața mai frumoasă!”

Green Hours

2004 este anul în care apare o secțiune specială „Green Hours”, dedicată teatrului independent.

2005

A douăsprezecea ediție – 2005

A douăsprezecea ediție – 2005

Perioadă: 26 mai-5 iunie
Tema: Semne

23 de țări au prezentat spectacole în cadrul ediției FITS XII, desfășurată sub tema ”Semne”. În total, numărul țărilor participante ajunsese la 68, cu peste 300 de evenimente programate!
Dintre premierele acelui an amintim Ciad și Coasta de Fildeș.

Evenimentul s-a desfășurat sub înaltul patronaj al Președintelui României, dar și al Delegației Comisiei Europene la București. La momentul respectiv se știa deja că Sibiul va fi Capitală Culturală Europeană în 2007, așa că toată lumea privea cu speranță spre acel moment (care s-a dovedit a fi unul extrem de important pentru Sibiu și pentru România).

În 2005 se joacă pentru prima oară la FITS un spectacol de Neil LaBute, Forma Lucrurilor, pus în scenă la Teatrul ACT.

„Forma Lucrurilor”, de Neil LaBute

În 2005 se joacă pentru prima oară la FITS un spectacol de Neil LaBute, „Forma Lucrurilor”, pus în scenă la Teatrul ACT.

2006

A treisprezecea ediție – 2006

A treisprezecea ediție – 2006

Perioadă: 25 mai-4 iunie
Tema: Împreună?!

A XIII-a ediţie FITS a adus pe scena de la Sibiu spectacole din Libia, Coasta de Azur, Coreea sau Cuba, alături de ţări cu tradiţie în cadrul Festivalului, precum Franţa, Germania, SUA.

Totul a stat sub semnului unui „Împreună!?” interogativ. „Suntem, noi, românii, cu adevărat Împreună?” se întreba Preşedintele FITS, Constantin Chiriac, în deschiderea caietului program din acel an.

Ce ştim sigur este că, împreună cu publicul venit la Sibiu am văzut un „Aşteptându-l pe Godot” în regia lui Silviu Purcărete, i-am văzut pentru prima oară pe australienii de la Circa, precum şi impresionante spectacole de stradă.

2007

A paisprezecea ediție – 2007

A paisprezecea ediție – 2007

Perioadă: 24 mai-3 iunie
Tema: Next

2007 a venit nu doar cu a XIV-a ediţie FITS, ci şi cu un cadou nemăsurat pentru Sibiu şi sibieni: titlul de Capitală Culturală Europeană, o distincţie pe cât de dorită, pe atât de meritată.
Cifrele FITS din acel an ajungeau la peste 2500 de artişti implicaţi şi peste 300 de evenimente (astăzi numărul lor aproape că s-a triplat datorită proiectelor asociate Festivalului).

Desfăşurată sub tema „Next”, ediţia din acel an a FITS a adus pe scenele de la Sibiu tineri promiţători şi mari actori deopotrivă. În plus, acel an chiar a pregătit terenul pentru următoarea etapă a FITS şi a Teatrului Naţional Radu Stanca.

În 2007 s-au născut spectacolele Metamorfoze şi Faust. La acel moment erau două proiecte ambiţioase gândite de regizorul Silviu Purcărete, nişte descrieri sumare ale unei viziuni artistice de excepţie. Astăzi cele două spectacole sunt parte din istoria teatrului mondial.

Momentul Capitala Culturală Europeană 2007 a însemnat un punct de cotitură în viaţa culturală a Sibiului, FITS fiind argumentul central care a stat la baza acestui Miracol petrecut la acel moment.

Sibiu, Capitală Culturală Europeană

2007 a venit nu doar cu a XIV-a ediţie FITS, ci şi cu un cadou nemăsurat pentru Sibiu şi sibieni: titlul de Capitală Culturală Europeană, o distincţie pe cât de dorită, pe atât de meritată.

Premiere pentru Silviu Purcărete

În 2007 au loc premierele spectacolelor Faust și Metamorfoze, în regia lui Silviu Purcărete.

2008

A cinsprezecea ediție – 2008

A cinsprezecea ediție – 2008

Perioadă: 29 mai-8 iunie
Tema: Energii

Aniversarea celor 15 ediții de FITS a avut loc în 2008 și a vorbit despre ”Energii”.
Un festival cu 358 de evenimente listate la acea vreme aduna energiile a mii de oameni din peste 60 de țări participante.

Pe lista de invitați apar țări precum Letonia, Lituania sau Malaezia. De altfel, până în ziua de azi siteul FITS este vizitat, ediție de ediție, de oameni din peste 120 de țări, semn că interesul străinilor continuă să fie la fel de mare odată ce au descoperit Miracolul de la Sibiu.

Apare pentru prima dată în programul FITS spectacolul Faust, conceput în 2007, în timpul Capitalei Culturale Europene, alături de alte două spectacole în regia lui Silviu Purcărete: Lulu și Așteptându-l pe Godot.

2009

A șaisprezecea ediție – 2009

A șaisprezecea ediție – 2009

Perioada: 28 mai-7 iunie
Tema: Inovații

A XVI-a ediţie FITS s-a desfăşurat în 2009 cu tema „Inovații”.
Printre invitaţii de marcă ai acelei ediţii s-au numărat şi senegalezii de la Kondiof Inter Village, o nouă ţară venită în premieră la FITS.

S-au adăugat uimitoare spectacole de stradă, şi nume premiate la nivel internaţional în teatru sau dans contemporan.

Printre ele şi „Leonce şi Lena”, pus în scenă la Teatrul de Comedie Bucureşti, în regia lui Horaţiu Mălăele, un spectacol ce a avut premiera chiar în cadrul acelei ediţii de FITS, în mod cu totul excepţional.

2010

A șaptesprezecea ediție – 2010

A șaptesprezecea ediție – 2010

Perioadă: 28 mai – 6 iunie
Tema: Întrebări

În 2010 ne-am pus cu toţii „Întrebări”. Despre lumea care ne înconjoară, despre direcţia în care merg artele spectacolului, despre noi înşine.

Apare Ziarul Orizontal, un proiect semnat de Dan Perjovschi pe peretele interior al curţii Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu. Abia din anul următor, în 2011, Ziarul Orizontal trece pe zidul exterior al curţii şi devine acest simbol al artei moderne din Sibiu.

Pentru prima dată în istoria FITS, este prezent în selecţia oficială un spectacol din Emiratele Arabe Unite. Şi tot pentru prima dată se organizează şi un târg de carte în perioada FITS, Sibiu Book Fest.

Dintre evenimentele acelei ediţii memorabile notăm doar spectacolele semnate de Peter Brook, Eugenio Barba sau Pippo Delbono.

Ziarul Orizontal

În 2010 apare Ziarul Orizontal, un proiect semnat de Dan Perjovschi pe peretele interior al curţii Teatrului Naţional „Radu Stanca” Sibiu. Abia din anul următor, în 2011, Ziarul Orizontal trece pe zidul exterior al curţii şi devine acest simbol al artei moderne din Sibiu.

2011

A optsprezecea ediție – 2011

A optsprezecea ediție – 2011

Perioadă: 27 mai-5 iunie
Tema: Comunități

Ediţia a XVIII-a a avut loc în 2011 şi a vorbit despre „Comunități„. Comunitatea sibiană care a adoptat acest festival încă de la prima ediţie, comunitatea artistică internaţională care a participat activ în fiecare an, comunitatea europeană care a susţinut Sibiul pentru Capitala Culturală Europeană în 2007. Toate aceste comunităţi şi multe altele s-au intersectat la Sibiu.

La ediţia din 2011 s-a jucat şi (deja) celebra montare „D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcărete, alături de „O noapte furtunoasă” în regia lui Alexandru Dabija şi „Furtuna” în regia lui Victor Ioan Frunză.

Tot atunci, fiind Anul Cioran, s-a jucat şi „Ispita Cioran” pe scena de la Sibiu. Şi tot în 2011 a apărut secţiunea „Teatrul de la miezul nopţii”, o serie de spectacole care se terminau târziu în noapte.

Teatrul de la miezul nopţii

În 2011 a apărut secţiunea „Teatrul de la miezul nopţii”, o serie de spectacole care se terminau târziu în noapte.

„D’ale carnavalului”, în regia lui Silviu Purcărete

La ediţia din 2011 s-a jucat şi (deja) celebra montare „D’ale carnavalului” în regia lui Silviu Purcărete.

2012

A nouăsprezecea ediție – 2012

A nouăsprezecea ediție – 2012

Perioadă: 25 mai-3 iunie
Tema: Crize. Cultura face diferența

Ediţia a XIX-a s-a desfăşurat în 2012 sub tema „Crize. Cultura face diferența!”.
La acea ediţie s-a jucat în avanpremieră spectacolul „Călătoriile lui Gulliver”, în regia lui Silviu Purcărete, premiera fiind la Festivalul de la Edinburgh.

Tot în 2012, israelienii de la Vertigo Dance Company vin cu două spectacole în cadrul FITS: Null şi Mana.

Apare, în premieră, o secţiune de film, împreună cu TVR Cinema şi un sezon baroc, parte din programul Sibiu Baroc Update.

„Călătoriile lui Gulliver”, în regia lui Silviu Purcărete

În anul 2012 s-a jucat în avanpremieră spectacolul „Călătoriile lui Gulliver”, în regia lui Silviu Purcărete, premiera fiind la Festivalul de la Edinburgh.

2013

Ediția douăzeci – 2013

Ediția douăzeci – 2013

Perioadă: 7 iunie-16 iunie
Tema: Dialog
Stele: Eugenio Barba, Ariane Mnouchkine, Silviu Purcărete, Declan Donnellan, George Banu, Nakamura Kanzaburo al XVIII-lea

Ediția cu numărul 20 a stat sub semnul dialogului. Nu doar că tema din 2013 a fost ”Dialog”, însă FITS a dus la un alt nivel relațiile cu toți prietenii și partenerii festivalului.
Probabil cel mai important pas făcut la acea ediție este apariția Aleii Celebrităților, un prilej de celebrare a marilor personalități artistice care au marcat artele spectacolului la nivel internațional.

Aleea Celebrităților

Probabil cel mai important pas făcut la ediția din 2013 este apariția Aleii Celebrităților, un prilej de celebrare a marilor personalități artistice care au marcat artele spectacolului la nivel internațional.

2014

Ediția douăzeci și unu – 2014

Ediția douăzeci și unu – 2014

Perioadă: 6 iunie-15 iunie
Tema: Unicitate în diversitate
Stele: Gigi Căciuleanu, Krystian Lupa, Lev Dodin, Martin Hochmeister, Peter Stephen Paul Brook, Peter Stein, Radu Stanca

A 21-a ediţie a FITS a venit cu o nouă premieră: Festivalul a avut loc în prima jumătate a lunii iunie, cu câteva săptămâni mai târziu decât în anii precedenţi. Totul în căutarea unei clime prietenoase, care să permită buna desfăşurare a grandioaselor spectacole de stradă.

Tema din 2014 a fost „Unicitate în diversitate”, iar FITS a ajuns la peste 380 de evenimente selectate, în 66 de spaţii, cu artişti veniţi din 70 de ţări.

Printre aceştia şi israelienii de la Batsheva Ensemble sau Cisne Negro Dance Company din Brazilia.
A fost ediţia care i-a adus în acelaşi timp la Sibiu pe Neil LaBute, Peter Stein sau Pippo Delbono, care a avut o memorabilă conversaţie cu regretatul George Banu.

2015

Spectacolul-fenomen „Antisocial”

2015 a fost anul în care s-a jucat spectacolul-fenomen „Antisocial”, o idee devenită trilogie socială sub coordonarea lui Bogdan Georgescu (alături de #minor şi Mal/praxis).

Ediția douăzeci și doi – 2015

Ediția douăzeci și doi – 2015

Perioadă: 12 iunie-21 iunie
Tema: Growing Smart
Stele: Eimuntas Nekrošius, Kazuyoshi Kushida, Klaus Maria Brandauer, Joël Pommerat, Neil LaBute

Ediţia din 2015 a avut ca temă „Growing smart”. Un festival ajuns la a 22-a ediţie, care îşi propunea pe atunci nu doar să continue să crească, ci şi să o facă într-un mod smart.
Una dintre premierele acelei ediţii a fost punerea în scenă a spectacolului „De ce n-o facem în drum?” în regia lui Neil LaBute. Era pentru prima dată când reputatul dramaturg, unul dintre cei mai jucaţi din lume, regiza un spectacol în România.

Neil LaBute revine anul acesta la Sibiu, să fie #ParteDinMiracol la #FITS30.

2015 era şi anul în care se juca spectacolul-fenomen „Antisocial”, o idee devenită trilogie socială sub coordonarea lui Bogdan Georgescu (alături de #minor şi Mal/praxis).
Aleea Celebrităţilor a adunat 5 noi nume: Klaus Maria Brandauer, Eimuntas Nekrosius, Joel Pommerat, Neil LaBute şi Kazuyoshi Kushida.
Nu în ultimul rând, în 2015 a apărut o nouă structură asociată FITS: Platforma de cercetare doctorală în artele spectacolului şi management cultural.

„De ce n-o facem în drum?”, în regia lui Neil LaBute

Una dintre premierele editiei din 2015 a fost punerea în scenă a spectacolului „De ce n-o facem în drum?” în regia lui Neil LaBute. Era pentru prima dată când reputatul dramaturg, unul dintre cei mai jucaţi din lume, regiza un spectacol în România.

Platforma de cercetare doctorală în artele spectacolului şi management cultural

În 2015 a apărut o nouă structură asociată FITS: Platforma de cercetare doctorală în artele spectacolului şi management cultural.

2016

Ediția douăzeci și trei – 2016

Ediția douăzeci și trei – 2016

Perioadă: 10 iunie-19 iunie
Tema: Construind Încredere
Stele: Alvis Hermanis, Christoph Marthaler, Evgeniy Mironov, Luk Perceval, Thomas Ostermeier, Tim Robbins, Victor Rebengiuc

Ediția din 2016 a avut drept temă centrală ”Construind încredere”. Fără încrederea publicului, a tuturor partenerilor și a artiștilor care vin an de an la Sibiu, acest festival nu ar fi fost posibil, așa că încrederea este cea care stă la baza celor construite.

La ediția a 23-a s-au văzut și spectacole cheie din istoria Teatrului Național Radu Stanca, precum Lulu sau Metamorfoze, dar și invitați de marcă precum The Actors’ Gang, trupa fondată de Tim Robbins.

L-am avut din nou alături de noi pe Pippo Delbono, de data aceasta cu spectacolul Evanghelia, pe Eugenio Barba și pe Luk Perceval.

The Actors’ Gang

În 2016, la ediția a 23-a, s-au văzut spectacole cheie din istoria Teatrului Național „Radu Stanca”, precum Lulu sau Metamorfoze, dar și invitați de marcă precum The Actors’ Gang, trupa fondată de Tim Robbins.

2017

Mikhail Baryshnikov & Pippo Delbono

În 2017, dintre invitaţii speciali îi amintim pe Mikhail Baryshnikov sau Pippo Delbono.

2018

„Povestea prințesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete

La ediția din 2018 a avut premieră spectacolul „Povestea prințesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete.

Ediția douăzeci și cinci – 2018

Ediția douăzeci și cinci – 2018

Perioadă: 8 iunie-17 iunie
Tema: Pasiune
Stele: Ioan Holender, Hideki Noda, Isabelle Huppert, Mikhail Baryshnikov, Peter Sellars, Wajdi Mouawad

FITS 25 a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale Prințul de Wales, actualul Rege Charles al Marii Britanii. Alături de această distincție a fost și Înaltul Patronaj al Președintelui României.

Ediția s-a desfășurat sub tema ”Pasiune” și a adus la Sibiu artiști din 73 de țări. Festivalul a ajuns în acel an la peste 525 de evenimente și a adăugat 6 noi stele pe Aleea Celebrităților: Peter Sellars, Mikhail Baryshnikov, Isabelle Huppert, Wajdi Mouawad, Ioan Holender și Hideki Noda.

La ediția din 2018 a avut premieră spectacolul ”Povestea prințesei deocheate”, în regia lui Silviu Purcărete și tot atunci s-au văzut spectacole precum Regele moare cu Victor Rebengiuc în rolul principal sau Stage Dogs cu Marcel Iureș și Florin Piersic Jr.

Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Prințul de Wales

În 2018, FITS 25 a primit Înaltul Patronaj al Alteței Sale Regale, Prințul de Wales, actualul Rege Charles al Marii Britanii. Alături de această distincție a fost și Înaltul Patronaj al Președintelui României.

2019

Ediția douăzeci și șase – 2019

Ediția douăzeci și șase – 2019

Perioadă: 14 iunie-23 iunie
Tema: Arta de a dărui
Stele: Emmanuel Demarcy-Mota, Maia Morgenstern, Michael Thalheimer, Pippo Delbono, Sidi Larbi Cherkaoui, Stan Lai

În 2019 am descoperit cu toții ”Arta de a dărui” în cadrul celei de-a 26-a ediții FITS.

Ediția a fost marcată de un puternic sezon România-Franța, alături de revederi ale unor artiști străini precum israelienii de la Batsheva Dance Company sau români precum Horațiu Mălăele.
Tot în 2019 apare un nou spațiu outdoor în cadrul FITS: Piața Haberman. Construită pe locul în care funcționa în a doua jumătate a secolului al XIX-lea Berăria Haberman, noua piață a strâns încă de la început publicul sibian pentru un alt tip de spectacole față de cele din Piața Mare.

Piața Haberman

În 2019 apare un nou spațiu outdoor în cadrul FITS: Piața Haberman. Construită pe locul în care funcționa în a doua jumătate a secolului al XIX-lea Berăria Haberman, noua piață a strâns încă de la început publicul sibian pentru un alt tip de spectacole față de cele din Piața Mare.

Sezonul România-Franța

Ediția din 2019 a fost marcată de un puternic sezon România-Franța, alături de revederi ale unor artiști străini precum israelienii de la Batsheva Dance Company sau români precum Horațiu Mălăele.

2020

Ediția douăzeci și șapte – 2020

Ediția douăzeci și șapte – 2020

Perioadă: 12 iunie-21 iunie
Tema: Puterea de a crede

2020 a fost un an dificil pentru toată lumea. Pandemia ne-a închis în case şi ne-a răpid bucuria unui Festival aşa cum îl ştiam.
Însă atunci când toată lumea s-a oprit în loc, FITS a continuat, s-a reinventat şi desfăşurat o ediţie specială online!

Între 12 şi 21 iunie 2020 am redescoperit „Puterea de a crede” prin intermediul a 138 de evenimente din 30 de ţări. Pe lângă spectacole de teatru sau dans, am avut parte şi de 12 conferinţe speciale cu nume uriaşe din domeniul artelor spectacolului, care au acceptat să participe la această ediţie online.

Tot în 2020 s-a născut şi Scena Digitală – o platformă dedicată teatrului online, o adevărată experienţă modernă. Scena Digitală este un proiect activ şi astăzi, vă invităm să descoperiţi spectacolele disponibile acolo în pregătire pentru ediţia din acest an FITS.

Scena Digitală

În 2020 se naște Scena Digitală, o platformă dedicată teatrului online, o adevărată experienţă modernă. Scena Digitală este un proiect activ şi astăzi – vă invităm să descoperiţi spectacolele disponibile acolo în pregătire pentru ediţia din acest an FITS.

2021

Ediția douăzeci și opt – 2021

Ediția douăzeci și opt – 2021

Perioadă: 20 august-29 august
Temă: Construim speranța împreună
Stele: Akram Khan, Denis O’Hare, Helmut Stürmer, Israel Galván, Jan Lauwers, Charlotte Rampling, Yoshi Oida

Ediția din 2021 s-a desfășurat în condiții de siguranță maximă, iar tema a fost una extrem de grăitoare: ”Construim speranța împreună”.

A fost singura ediție de până acum desfășurată în luna august, între 20 și 29 august. O ediție aflată sub semnul întrebării mult timp și organizată într-un timp record la cele mai înalte standarde.

Peste 600 de evenimente au fost programate în cadrul ediției cu numărul 28.
Evenimentele online au continuat, astfel încât FITS s-a deschis către noi orizonturi. Peste 100 de evenimente au fost programate online, această dimensiune digitală devenind un obicei începând cu acea ediție.

2022

Statuile Vivante

În 2022 a fost inclus în programul FITS Festivalul Statuilor Vivante, cu 40 de reprezentații în cadrul proiectului ”Moștenirea”, realizat de Mihai Mălaimare.

Platforma de Arte Vizuale

În 2022, Platforma de Arte Vizuale s-a transformat într-o structură asociată Festivalului, cu o serie de evenimente conexe, care s-au adăugat proiectului Zidul Orizontal, început de Dan Perjovschi încă din 2010. Tineri artiști au avut ocazia să-și expună instalațiile în diferite spații din Sibiu și au împărtășit cu publicul creația lor.

Ediția douăzeci și nouă – 2022

Ediția douăzeci și nouă – 2022

Perioadă: 24 iunie-3 iulie
Tema: Frumusețe
Stele: Ion Caramitru, Claus Peymann, Éric-Emmanuel Schmitt, Krzysztof Warlikowski, Sasha Waltz, Götz Teutsch

2022 ne-a adus mai aproape de normal, într-o ediție care ne-a adus aminte de momentele dinainte de pandemie. FITS a revenit cu o nouă perioadă, de data aceasta între 24 iunie și 3 iulie, chiar în mijlocul verii, atunci când zilele sunt lungi și vacanța abia începe.

”Frumusețe” a fost tema ediției cu numărul 29, iar publicul a găsit Frumusețe în peste 600 de evenimente programate, un nou record pentru FITS. Platforma de Arte Vizuale s-a transformat într-o structură asociată Festivalului, cu o serie de evenimente conexe, care s-au adăugat proiectului Zidul Orizontal, început de Dan Perjovschi încă din 2010. Tineri artiști au avut ocazia să-și expună instalațiile în diferite spații din Sibiu și au împărtășit cu publicul creația lor.

Tot în 2022 a fost inclus în programul FITS și Festivalul Statuilor Vivante, cu 40 de reprezentații în cadrul proiectului ”Moștenirea”, realizat de Mihai Mălaimare. A fost anul în care a apărut și emisiunea FITS Talks cu scriitorul Marius Chivu drept moderator.

FITS Talks

2022 a fost anul în care a apărut și emisiunea FITS Talks cu scriitorul Marius Chivu drept moderator.

2023

Ediția douăzeci și patru – 2017

Ediția douăzeci și patru – 2017

Perioadă: 9 iunie-18 iunie
Tema: Iubire
Stele: Marcel Iureș, Ohad Naharin, Philippe Genty, Robert Wilson, Rimas Tuminas, Vasile Șirli

Ediţia 2017 e cea în care se aniversau 10 ani de Faust şi Metamorfoze, ediţia la care se întâlneau pe scenele de la Sibiu Kibbutz Contemporary Dance Company, Vertigo Dance Company şi Batsheva.
Tema acelei ediţii: „Iubire”. Dintre invitaţii speciali îi amintim pe Mikhail Baryshnikov sau Pippo Delbono.

Ediția treizeci – 2023

Ediția treizeci – 2023

Perioadă: 23 iunie-2 iulie
Temă: Miracol
Stele: Katie Mitchel, Marie Chouinard, Maria Pages, Milo Rau, Noa Wertheim, Tiago Rodrigues

FITS30 este ediția aniversară care se va desfășura între 23 iunie și 2 iulie la Sibiu. Peste 830 de evenimente sunt programate în cadrul ediției din acest an, un nou record.
Am pregătit o mulțime de spectacole memorabile, care se joacă pe mari scene ale lumii. ”În măsura imposibilului”, spectacolul semnat de Tiago Rodriguez se va juca în acest an la toate cele 3 mari festivaluri de artele spectacolului: FITS, Avignon, Edinburgh.
Aleea Celebrităților va adăuga și în acest an 6 noi nume: Katie Mitchel, Marie Chouinard, Maria Pages, Milo Rau, Noa Wertheim și Tiago Rodrigues.